Poziv na promociju knjige i koktel, Madlenianum, ponedeljak 30.oktobar u 14h

Pozivamo vas na promociju knjige „Hiperpolarizovana svetlost – osnove nanobiomedicinske fotonike“,

autora prof. dr Đure Koruge.

Promocija će se održati 30. oktobra 2017. u 14 h u Madlenianumu, Ul. Glavna br. 33, Zemun

O knjizi će govoriti akademici Ljubiša Rakić, Jovan Šetrajčić i Sergej Guljar, gost iz Ukrajine, zatim univerzitetski profesori Miloje Rakočević i Dejan Raković, dr Biljana Lučić  i autor knjige.

Prof. dr Đuro Koruga je srpski naučnik svetskog ugleda. U SAD je proveo devet godina, baveći se naučno-istraživačkim i pedagoškim radom. Predavao je na univerzitetima u Tusonu (SAD) i Čuo (Tokio) i držao predavanja na univerzitetima u Detroitu, Sijetlu, Tokiju, Kobeu, Seulu i Pekingu. Sarađivao je sa univerzitetima u Birmingemu, Parizu, Tampereu, Mariboru… Radio je na brojnim projektima u SAD, između ostalog i za Svemirsku agenciju NASA. Autor je četiri primenjena patenta u SAD i jednog u EU. Objavio je pet knjiga, 47 publikacija u stručnim časopisima i imao 140 referata na međunarodnim kongresima.

Profesor Koruga je jedan od pionira nanotehnologije bazirane na novom materijalu, fulerenu C60, za čije otkriće je 1996. godine dodeljena Nobela nagrada. Njegov tim sa Mašinskog fakulteta u Beogradu je 1994. godine prvi u svetu napravio snimak molekula C60. Prof. Koruga je autor kapitalnog dela Fullerene C60 (izdavač Elsevier iz Holandije). Posebna svojstva tog materijala – koji ne prestaje da fascinira naučnike i inspiriše umetnike – prof. Koruga je prepoznao, objasnio i ukazao na put praktične primene fulerena C60 u korist ljudskog zdravlja.

Terapija svetlošću odavno je poznata i priznata u svetu medicinske nauke. Danski naučnik Nils Finsen je još 1903. godine dobio Nobelovu nagradu za primenu svetlosti u terapiji kožnih oboljenja. U međuvremenu, terapijska moć svetlosti je detaljnije istraživana i usavršavana. Tokom poslednje dve decenije dokazana je velika efikasnost linearno polarizovane svetlosti u rešavanju brojnih medicinskih stanja i problema (medicinski aparat „Bioptron“). U knjizi profesora Koruge nalazimo objašnjenje za revolucionarni iskorak od linearno polarizovane do hiperpolarizovane svetlosti. Naime, kada se linearno polarizovana svetlost propusti kroz filter u koji je integrisan fuleren C60, ona dobija nov kvalitet – postaje hiperpolarizovana svetlost. Ta svetlost je medicinski efikasnija za 30 do 40% u odnosu na prethodne terapijske metode koje koriste moć svetlosti. Na prezentaciji knjige prof. Koruge imaćete priliku da vidite praktične dokaze za ovu tvrdnju (akademik Guljar i dr Lučić). Osim toga, na promociji će biti predstavljene i fulerenske naočare (hiperpolarizacija difuzne svetlosti), koje su po svojim karakteristikama takođe revolucionarna inovacija.

Termin „Hiperpolarizovana svetlost“, kako glasi i naslov nove knjige  prof. Koruge, novina je u svetu nauke. Otuda i veliko interesovanje za ove inovacije prof. Koruge, koje su zaštićene patentom. Promociji će prisustvovati veliki broj lekara i stručne javnosti, pa očekujemo pitanja i zanimljivu raspravu.

Knjiga profesora Koruge „Hiperpolarizovana svetlost“ prevodi se sa srpskog na tri jezika (engleski, ruski i italijanski), a u planu je uskoro i prevod na kineski. Izdavač svih izdanja je Zepter Book World.

Napomena: promociju će snimati Zepter Creative Studio. Medijima će biti na raspolaganju snimci i fotografije, biće im omogućeni intervjui sa svim učesnicima, kao i njihova naknadna gostovanja u redakcijama televizijskih kuća, štampanih i digitalnih medija – uz molbu da ranije najavite takvu želju.